Er ytringsfrihetens infrastruktur under press?

Hvordan påvirkes våre virkelighetsoppfatninger av at noen nyhetskilder koster penger, mens andre ikke?

Kvalitetssikret journalistikk, utført av fagfolk, koster penger. Derfor havner slik journalistikk gjerne bak betalingsmur.

Samtidig skreddersys populistisk propaganda, falske nyheter og rene konspirasjonsteorier for mest mulig spredning i sosiale medier.

I 2019 bidro Facebook-siden “Sørlandsnyhetene” langt på vei til å kaste Kristiansand ut i politisk kaos, gjennom å diskreditere etablerte politikere som del av en ond maktelite, og å framstille sine foretrukne kandidater som «folkets ekte talspersoner».

Og slik kan man hacke et demokratisk valg.

Ser vi konturene av et journalistisk klasseskille, der de med midler og vilje til å betale for faktasjekkede nyheter utvikler en virkelighetsoppfatning som skiller seg drastisk fra dem som har mindre troverdige aktører som sin primære nyhetskilde?

Debatten ble sendt på NRK P2, og kan høres her.

For å diskutere dette har vi samlet:

Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør for Nettavisen og nystartede KRS – Avisen Kristiansand (foto: Alexander Ragnoli Winger)

Marte Ingul, konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt i Amedia og tidligere stabssjef for Raymond Johansen (foto: Agnete Brun)

Veslemøy Østrem, ansvarlig redaktør Altinget.no (foto: Arthur G. Camelbeeck, Altinget)

[Harald Klungtveit, ansvarlig redaktør for Filter Nyheter, skulle egentlig delta i panelet, men måtte melde frafall på grunn av sykdom.]

Møteleder er Eirik Løkke fra Civita

Arrangementet var gratis og åpent for alle, og fant sted på Youngs i Oslo sentrum, onsdag 18. oktober, fra klokken 18:00 til 19:00. Arrangementet ble også bli strømmet og kunne følges digitalt.

Du finner event for arrangementet på Facebook her.

Ytringsfrihetsforum er et samarbeid mellom Human-Etisk Forbund og tenketankene Civita og Dømmekraft.

Bilder: Arnfinn Pettersen, Human-Etisk Forbund