Ifølge omslaget gir boken en innføring i hva kritisk tenkning er, hvordan man lett kan ta grep og forstå hvordan man blir en kritisk tenker. Og det gjør boken faktisk! Riiser-Larsen og Tunstad har lykkes godt i å gi en ryddig og grei oversikt over feilslutninger, mentale feller, spenstig bruk av statistikk, fordommer og ukritisk kildebruk.
Dette er lettlest, saklig og humoristisk lesning. Vi treffer blant annet på åndemaner Kari Bortevekk, en sofapotet som blir forlatt av kjæresten, og preparatet Helsejuks3000. Forfatterne klarer å være både prinsipielle og konkrete når de forklarer hva vitenskap er, og ikke minst; hva det ikke er. De gir håndfaste tips til hvordan man skal sjekke kilder på nett og hvordan snakke med konspirasjonsteoretikere. De enkelte kapitler er selvsagt utstyrt med hvert sitt tilhørende noteapparat.
Undertegnede mistenker at Facebooktanten som vurderer Bibel i konfirmasjonsgave trenger boken minst like mye som den ofte mer kildekritiske ungdommen. Ikke minst kan boken fungere som en hyggelig introduksjon til logikkdelen av ex. phil-pensum. Oppfordringen er herved gitt!
Kritisk tenkning, av Vibeke Riiser-Larsen og Erik Tunstad
Humanist Forlag
211 sider